Klik...Sokongan Anda Amat diperlukan

klik untuk bersama kami

Search This Blog

KLIK follow untuk Sahabat Setia

Klik untuk kembali ke Halaman Utama

30 January 2011

Pintu Neraka ditemui di Uzbekistan?

Pintu neraka sering dilukiskan dengan suasana api menyala yang sangat mengerikan panasnya. Kondisi seperti itulah yang terdapat di sebuah lubang api menganga di daratan Uzbekistan, Asia Tengah. Maka, lubang api itu pun disebut sebagai "pintu neraka".

Lubang api itu berukuran sekitar dua kali lapangan bola dengan kedalaman lebih dari 30 meter. Semula ukurannya tidak sebesar itu sejak pertama kali "pintu neraka" itu dijumpai manusia pada tahun 1975.Awalnya ahli geologi menggali dengan alat berat untuk pengeboran gas alam. Anehnya, di lokasi itu ditemukan jurang besar di bawah tanah. Saking besarnya, semua peralatan untuk penggalian itu terperosok ke dalam.


Jurang itu dipenuhi dengan gas bumi yang beracun. Belum ada keterangan resmi Uni Soviet kala itu terkait berapa jumlah korban tewas akibat terkena gas beracun. Namun, para ahli segera menyingkir dan semua peralatan yang terperosok itu ditinggal pergi.

Untuk menghindari gas beracun yang telanjur terbuka ke langit bumi itu menyebar, para ahli memutuskan untuk membakarnya. Posisinya berada di dekat kota kecil bernama Davaz.

Praktis sejak 1975 lubang raksasa itu menyemburkan api seperti gunung berapi dan masih tetap menyala hingga kini walau sudah 35 tahun berlalu. Masyarakat sekitar tak ada yang berani mendekat karena pengaruh medan panas hingga beberapa ratus meter sehingga dinamakan "pintu neraka".

Sampai sekarang belum ada penjelasan apakah "pintu neraka" itu ukurannya melebar atau stabil karena gas yang keluar dari perut bumi itu langsung terbakar. Walau terkena hujan pun, apinya tidak mati.

Lubang api raksasa itu kelihatan dari kejauhan karena berada di daratan tandus yang luas. Bila malam, tampak semakin jelas dengan sorotan cahaya kekuningan yang bersumber dari "pintu neraka" itu.

Mirip dengan lumpur Lapindo, yang terus mengeluarkan lumpur panas gara-gara pengeboran yang dinilai gagal sehingga menyembur ke permukaan bumi. Hingga kini juga belum ada ahli geologi yang mampu menghentikan semburan lumpur panas Lapindo. Yang bisa dilakukan hanya membatasi agar area efek lumpur panas itu tidak terus melebar.

* dipetik dari kompas.com

5 comments:

 1. Lumpur LAPINDO Indonesia
  turut bersimpati .

  ReplyDelete
 2. Kompas.com ni website Indonesia. Ada satu video di Youtube kononnya neraka tdpt di bumi.

  Berita ni sebenarnya ciptaan org Kristian Indonesia, dan tak wajar bg kita utk sebarkan 'benda' macam ni KECUALI, ditegaskan bahawa "neraka itu kekal" dan bumi tidak...

  Dlm kitab sebuah Bible, fakta ttg penciptaan cahaya jelas sekali salah. Ini mbuktikan Bible tlh diubahsuai...

  ReplyDelete
 3. ini bukannya pintu api neraka, kalau la benar apa yang disampaikan, apa pula kata-kata dalam Al-quran tu pula yang mengatakan, jika api neraka dibuka sebesar lubang jarum, maka binasa lah bumi ini... Renung-renungkan la..

  ReplyDelete
 4. terima kasih atas pandangan saudara... sememangnya rahsia Allah tetap menjadi rahsia di dalam rahsia. Siapalah kita untuk mencungkil rahsia yang tetap abadi ini. Tujuan penulis hanyalah sebagai persoalan yang memerlukan pertimbangan sendiri pembaca serta juga sebagai pendedahan dan maklumat. Terima kasih kepada MacJay.Net atas teguran anda...

  ReplyDelete
 5. ini smua adalah kejadian alam semulajadi....spt gunung...laut...awan...dan juga lubang2 api...antaranya utk mengimbangi keadaan bumi ini....ini bukan lubang neraka....neraka hanya timbul d akhirat saja...lebih panas dri api dunia...ini berdasarkan dri kitab2...ini adalah fenomena alam dunia....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...