PELBAGAI cara untuk menyimpan hasil tangkapan seperti ikan untuk tahan lebih
lama selepas aktiviti memancing seharian sama ada di pedalaman hutan ataupun di
laut.
Namun, sekiranya kita tidak mempunyai kelengkapan menyimpan yang cukup seperti
tong ais, masalah ikan cepat busuk akan terjadi dan keadaan ini merumitkan
pemancing itu sendiri
Petua di sini, ambil ikan hasil tangkapan itu dan siang dengan dibuang segala isi perut dan sisiknya. Selepas itu, bungkuskan ikan tadi dengan kertas surat khabar dengan keadaan berdarah tanpa dibasuh. Bungkusan pula, hendaklah dibuat satu persatu tanpa dicampur dengan ikan lain.
Petua di sini, ambil ikan hasil tangkapan itu dan siang dengan dibuang segala isi perut dan sisiknya. Selepas itu, bungkuskan ikan tadi dengan kertas surat khabar dengan keadaan berdarah tanpa dibasuh. Bungkusan pula, hendaklah dibuat satu persatu tanpa dicampur dengan ikan lain.
Kemudian, letakkan bungkusan tadi itu di tempat yang redup. Ikan
berkenaan akan tetap segar walaupun dibungkus selama 24 jam.
Petua ni wajar digunakan sekiranya kita berada di luar untuk jangka waktu yang agak lama. Kalau kat rumah lebih baik masukkan saja kat dalam peti sejuk...
betul2 pernah dgr gak petua nih..
ReplyDeletebagus petua ni, bolehlah dicuba bila perlu.tq.
ReplyDelete