Klik...Sokongan Anda Amat diperlukan

klik untuk bersama kami

Search This Blog

KLIK follow untuk Sahabat Setia

Klik untuk kembali ke Halaman Utama

29 April 2011

(Gambar) Aksi Panas Maya Karin & Aaron Aziz Di Atas Katil


Biar betul... menariknya gambar ini hanyalah lakonan dalam filem arahan Osman Ali yang diadaptasi dari novel Ombak Rindu.
Sinopsis filem Ombak Rindu : 
Izzah (Maya Karin), gadis yatim piatu yang kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, ayah saudaranya, Taha, mengambil tugas memelihara Izzah. Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam.



Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz (Aaron Aziz). Hariz sanggup ‘membeli’ Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.
Kehadiran Mila Amylia (Lisa Surihani), anak Tan Sri Rashdan, model dan pelakon terkenal akhirnya menggugat kebahagiaan Izzah dan Hariz. Apakah mereka bermadu?


Filem ini diterajui oleh Aaron Aziz, Maya Karin, Lisa Surihani, Bront Palarae, Julia Ziegler, Azizah Mahzan, Zaidi Omar, Normah Damanhuri, Fauzi Nawawi, Nadia Nisa, Mislina Mustafa, Kamarul Hj Yusof dan Yap Leong Chai.

erm... cantiknya Maya Karin bertudung kan? tapi yang tak cantiknya babak atas katil tu...  entahlah tapi inilah hakikatnya dunia hiburan kita... 


28 April 2011

Jangan Lihat Lubang ini...

Telah terpampang amaran jelas supaya tidak melihat lubang ini... tetapi begitulah lumrah manusia. Selagi kita tegah, itulah yang menjadi pilihan dan tarikan manusia. Fitrah semulajadi manusia sememangnya begitu? Apakah Allah sememangnya menjadikan kita begini.

Mungkin lebih sesuai kalau kita menggalakkan atau pun meminta mereka melihat ke dalam lubang berkenaan...erm, mungkinkah mereka buat-buat tak nampak je nanti? tapi pasti akan ada antara manusia yang akan melihatnya. Siapa kah mereka? 

Di mana kedudukan diri kita sendiri, haruskah kita berada di kelompok yang pertama ataupun kita seharusnya berada dikelompok yang kedua...?  


Imej Pontianak di Jambatan Nganjuk, Indonesia



















Keliatan hantu kuntilianak dalam bulatan, yang terrekam pada kamera handphone.

Apa pandangan anda mengenai hantu? sejauh manakah kebenarannya dan mampukah makhluk yang dikenali sebagai hantu ini mampu memberi mudarat kepada manusia? Berita ini dipetik dari Nganjuk, Indonesia. Pontianak ataupun dikenali 'kuntilanak' di Indonesia biasanya dikaitkan dengan perempuan yang cantik. Erm.... apa pandangan anda? 


NGANJUK -Penampakan hantu yang berhasil diabadikan kamera handphone kembali terjadi. Kali ini di Desa Karangsemi Kecamatan Tanjung Anom, Kabupaten Nganjuk. Hantu jenis kuntilanak terekam jelas di bantaran sungai bawah jembatan.

Pengabadian penampakan kuntilanak berhasil dilakukan oleh Pego Guntoro, warga di sekitar lokasi jembatan Senin (25/4/2011) petang. Saat itu dia bermaksud memotret jembatan Karangsemi yang sedang ambruk, namun hasil jepretan terpampang penampakan tersebut.

"Saat itu juga dia ketakutan dan mem-bluetooth fotonya ke HP saya. Yang di HP dia sendiri malah dihapus," terang Ratno, warga Desa Demangan Kecamatan Tanjung Anom, yang menjadi teman seprofesi Pego, saat ditemui wartawan di rumahnya, Rabu (27/4/2011).

Pantauan wartawan menunjukkan, penampakan kuntilanak bisa dilihat dengan jelas. Sesosok hantu tampak berdiri di bantaran sungai di bawah jembatan, mengenakan pakaian serba putih, rambut terurai panjang dan tak terdapat tangan yang terlihat.

"Kalau diperhatikan sepertinya kuntilanak. Ini ngambilnya (foto) kan juga sore. Mungkin pas ada hantu lewat atau bagaimana, pas dijepret tepat saat masuk frame," ujar Ratno.

Kabar penampakan hantu juga cepat menyebar ke sejumlah masyarakat di Desa Karangsemi dan Demangan. Melalui fasilitas bluetooth dan infra red mereka juga berusaha saling tukar foto, karena mengaku penasaran dengan kabar tersebut.

Terkait penampakan kuntilanak yang terekam kamera handphone tersebut, warga di sekitar lokasi menyebut jembatan Karangsemi memang dikenal angker. Agus, salah satu warga bahkan mengaku pernah melihat penampakan hantu yang sama dengan matanya secara langsung.

"Sudah setahunan kalau gak salah. Saat itu saya selesai makan di warung sebelah jembatan, sudah jam sembilanan malam. Saat melintas di atas jembatan saya lihat sosok hantu duduk-duduk di bagian besi pembatas. Saya sempat melirik, cukup cantik wajahnya," ungkap Agus dengan mimik wajah serius.

Keangkeran lain di jembatan Karangsemi juga diungkapkan Supardi, warga lainnya. Salah satu indikasinya adanya seringnya jembatan penghubung 2 desa tersebut rusak, meski perbaikan selalu dilakukan. "Ini tahun ini sudah dua kali ambruk. Padahal selalu diperbaiki, dibangun bagus nanti juga ambruk lagi," pungkasnya

* dipetik dari mejabulatku.blogspot.

27 April 2011

Sai Baba (Dajjal?) : Kematian Milikmu Jua Akhirnya


Anda kenal lagi Sai Baba? Wadah Panglima pernah memasukkan entry berkenaan beliau pada Januari lalu (klik sini : Sai Baba seorang Dajjal?) Suatu ketika dulu insan kerdil ni pernah mengaku sebagai Tuhan. Khabar angin juga mengatakan Sai Baba ni boleh mengembalikan orang dari kematian dan mengeluarkan tepung dari tangannya. Disebabkan dia ada banyak persamaan dengan Dajjal yg diceritakan di dalam Al Quran, orang ramai mula buat spekulasi bahawa dialah Dajjal yg dimaksudkan tu. Popularitinya pun naik mendadak dan mempunyai pengikut yang ramai. Malah pernah juga beliau terlibat dalam satu kempen derma darah di Malaysia tahun lepas.

Menariknya Sai Baba telah pun mati Ahad lepas ketika berusia 84 tahun. Mati? Ya, orang yang mengaku dirinya sebagai tuhan ni telah pun mati. Menariknya ke manakah hala tuju para pengikutnya yang mencecah jutaan orang? erm... kenalah cari tuhan baru agaknya.....  

Millions of devotees in India and around the world were heartbroken this Sunday morning as Sri Sathya Sai Baba passed away after prolonged illness. The extremely popular Indian spiritual leader, 'Godman' and humanitarian died on April 24, 2011 (Easter Day) at the age of 84. He was undergoing medical care at one of his super-specialty hospitals in the southern Indian state of Andhra Pradesh where thousands of poor people undergo free medical treatment.
The hospital website on Sunday morning announced that the swami "is no more with us physically. He left his earthly body at 7:40 a.m. due to cardio-respiratory failure... We appeal to all not to rush to the hospital, but to remain calm." Sai Baba's body will lie in state till April 26, for visitors to pay their last visit or "Darshan" at the Sai Kulwant Hall in Puttaparthi, a small village in Andhra Pradesh.
Sri Satya Sai Baba was a spiritual leader who inspired millions to lead a moral and meaningful life even as they followed the religion of their choice, said India's Prime Minister Manmohan Singh condoling the death of the swami. His teachings were rooted in the universal ideals of truth, right conduct, peace, love and non-violence, he said.
Sai Baba, as he is popularly known, was an iconic figure for over five decades, who endeared himself to the people through various institutions, which promote egalitarian values, education and public health. He believed that it is the duty of every person to ensure that all people have access to the basic necessities for sustenance of life. Baba Ramdev, the famous yoga guru of north India said: "Sathya Sai Baba was an avatar of compassion, love, and selfless service for all mankind."
sai baba passes awayIn a discourse in September 1960, Sai Baba had said, "I will be in this mortal human form for 59 years more and I shall certainly achieve the purpose of this avatar... I may sometimes wait until I can achieve ten things at one stroke; just as an engine is not used to haul one coach, but awaits until sufficient haulage in proportion to its capacity is ready. But my word will never fail; it must happen as I will." It means that Sai Baba had predicted that he would live to be at least 93 or 94 years old while he died a decade earlier at the age of 84. A possible explanation for this seeming discrepancy is that he may have been talking in lunar years as he lived about 1,133 lunar months, which equals to over 94 lunar years.
What he predicted many years ago is a fact today in many ways. No spiritual leader could achieve so much in one life in terms of serving people through developmental work. Sathya Sai Baba's trust has presence in 186 nations and operates about 1,200 organizations worldwide. The Sathya Sai Central Trust owns or manages colleges, schools, publication houses, general as well as super-specialty hospitals, women's welfare and many social service organizations. Besides, there are famous social welfare schemes such as the Anantapur drinking water scheme, a piped-water project that benefits 750 villages in the dry and barren district of Andhra Pradesh.
Indeed, Sri Sathya Sai Baba's true mission in life was love. As he himself said, "I have come to light the lamp of Love in your hearts, to see that it shines day by day with added luster... I have come to tell you of this unitary faith, this spiritual principle, this path of Love, this virtue of Love, this duty of Love, this obligation of Love." He will live on as an inspiration to people of all faiths for his mission of love and humanitarian service.

26 April 2011

(18sx) Melancong Sambil Berbogel

1. World Naked Bike Ride
Festival berbasikal telanjang ini merupakan acara tahunan yang yang dianjurkan setiap tahun di berbagai negara. Mereka yang mengikuti festival ini perlu berbasikal di dalam keadaan bogel. .

2. Mandi musim panas, Ooedo-Onsen-Monogatari, Tokyo, Jepun
Pemandian musim panas di Ooedo-Onsen-Monogatari, Tokyo, Jepun, pelancong dari berbagai negara berendam bertelanjang bulat di Onsen. Air panas asli, alami kaya mineral, yang merupakan sebahagian dari tradisi Jepun.

3. World Body Painting Festival, Portschach am Worthersee, Austria
Fetival menghias tubuh di Portschach am Worthersee, Austria, dilakukan setiap tahun. World Body Painting Festival adalah festival seni lukis tubuh terbesar yang diselenggarakan dari 27 Jun hingga 3 Julai setiap tahun.

4. Kota telanjang di Perancis
Bandar Cap d'Agde di Perancis juga dikenali sebagai Bandar Telanjang. Di kota ini pengunjung bebas untuk tidak mengenakan sehelai benang pun ketika bersiar-siar. Mengenakan pakaian bersifat opsional atau tidak profesional di kota ini. Kota ini juga dinobatkan sebagai ibukota dunia naturalisme.

5. Taman telanjang di Munich, Jerman
Englischer Garten, di Munich, Jerman merupakan taman di mana pengunjungnya bebas berjemur dalam keadaan bogel. Taman ini merupakan taman kota terbesar di Eropah dengan luas hampir empat kilometer persegi. Berjemur tanpa pakaian diizinkan di taman ini sejak tahun 1960-an.

6. Pantai telanjang
Pantai Haulover merupakan pantai di Miami, Florida, di mana pengunjung bebas berbogel dan bergembira. Pantai ini mendapat kebenaran khas dari kerajaan Amerika Syarikat di mana mengenakan pakaian dinyatakan bersifat opsional.

7. Naked Cruise

Sebuah kapal pelancong di Split, Kroasia, milik perusahaan kapal Waterways menawarkan perjalanan sensasi, iaitu perjalanan lapan hari di kapal pesiar itu. Pelancong boleh berkeliaran sambil telanjang dalam perjalanan ke pantai Dalmatian di Croatia.

* dipetik dari Hotelscombined.com

Beginilah ragam dan tingkahlaku manusia yang mengambil serta menciplak budaya dan cara hidup binatang untuk dijadikan amalan. Majukah sikap dan tindakan mereka ini? Mungkin kerana terlalu taksub dengan kemajuan sehingga menjadikan mereka bangsa yang tidak bertamadun dan memperoleh kehinaan di kalangan mereka... 

25 April 2011

Rothschild, Lynas dan tenaga Nuklear Malaysia


Dengan terbinanya satu kilang memproses ‘rare earth’ di Kuantan, Pahang hujung tahun ini, maka rakyat Malaysia akan terdedah sepenuhnya dengan 20,000 tan metrik radioaktif setahun.

Syarikat proksi Rothschild iaitu Lynas Corporation dari Australia telah diberi kebenaran oleh kerajaan negeri Pahang untuk membina kilang memproses ‘rare earth’ di kawasan Gebeng, Kuantan sejak lebih setahun lalu.
Pembinaan kilang perlombongan oleh proksi Yahudi elit itu menerima tentangan hebat dari parti pembangkang dan juga NGO-NGO kerana operasinya akan menyebabkan rakyat Malaysia terdedah dengan radio aktif berkapasiti 20,000 tan metrik.

Menurut laporan media Bernama, Malaysia merupakan kawasan yang selamat daripada kilang-kilang penghasil radio aktif sejak sebuah kilang radio aktif di Bukit Merah, Perak diarahkan tutup 20 tahun dahulu.(Bagaimana Lynas Corporation dikatakan proksi Rothschild? Pelabur terbesar di dalam Lynas ialah JP Morgan dan JP Morgan sendiri adalah bank pelaburan terbesar milik Rothschild. Perlu diingat Rothschild dan JP Morgan telah pun bertapak di Malaysia sejak 2009 dahulu dalam kategori ‘Investment Bank’)


Menurut Syed Ali Badaruddin dari Majlis Badan Bertindak Negeri Pahang, Menteri Besar Pahang telah mengeluarkan kenyataan yang sangat mendukacitakan. Datuk Seri Adnan Yaakob mengatakan beliau akan menutup semua kilang di kawasan Gebeng jika syarikat Lynas tidak dibenarkan beroperasi.

Menurut Syed Ali lagi, kenyataan ini berunsur ugutan dan walaupun kilang Lynas merupakan pelaburan kepada negeri ini tetapi sangat berisiko yang akan ditanggung rakyat dan mempunyai kesan dalam jangka panjang yang tidak terfikir pada masa akan datang.

Pencemaran teruk radio aktif boleh berlaku sekiranya kawasan tersebut (Gebeng, Kuantan) dilanda bencana alam yang tidak diduga. Sekiranya tercemar, bukan sahaja rakyat Pahang yang menerima padah tetapi seluruh Malaysia juga akan kritikal.

Perdana Menteri Malaysia memberi jaminan bahawa pasukan siasatan akan ditubuhkan bagi menyiasat perkembangan pembinaan kilang tersebut. Persoalannya mampukah kerajaan Malaysia menghalang proksi Rothschild dari meneruskan operasi di Gebeng, Kuantan?
Syarikat sekutu Yahudi JP Morgan ini tidak akan berhenti begitu sahaja kerana ramai penganalisis-penganalisis ekonomi memerhatikan bahawa Lynas adalah syarikat yang bakal bergelar MEGA MULTI BILLION dalam senarai top ten pengeluar ‘rare earth’. Ia juga dikatakan bakal mengatasi pencabar utamanya dalam bidang galian ini iaitu Molycorp.Pelanggan-pelanggan utama Lynas yang sedang menunggu ialah syarikat-syarikat terkukuh di dunia seperti Toyota, Apple dan Raytheon Corporation.

Menurut juru cakap JP Morgan, pasaran bahan ‘rare earth’ dijangka meningkat mendadak kerana permintaan dunia terhadap teknologi ‘mesra alam’ seperti hybrid sangat tinggi. Rare earth satu-satunya unsur yang paling sesuai untuk pembinaan bateri hybrid, laser missles, panel solar dan lain-lain teknologi mesra alam maka pelaburan JP Morgan ke atas Lynas Corporation adalah tepat.

Berita Bernama mempersoalkan Lynas Corporation, jika kilang itu selamat mengapa kerajaan Australia melarang pembinaannya di sana? Kerajaan China juga mengambil keputusan menghalang sebarang pembinaan kilang ‘rare earth’ di negara mereka.

*dipetik dari rasera786.blogspot

Bagi negara kita, Tenaga Nasional Berhad (TNB) menjalankan operasi rangkaian tenaga elektrik dengan kapasiti terbesar iaitu melebihi 7100MW yang dikira melebihi 62% daripada jumlah kuasa tenaga yang digunakan di Semenanjung Malaysia. Tenaga elektrik yang lain dijalankan oleh Penghasil Tenaga Bebas (IPP). Suatu masa dulu kita mempersoalkan tindakan kerajaan melantik Penghasil Tenaga Bebas membekalkan tenaga elektrik kepada rakyat Malaysia walaupun TNB sebenarnya mempunyai keupayaan penuh untuk berbuat demikian.
 
Cuba kita imbas kembali ketika tarif elektrik dinaikkan kira-kira 12% pada tahun 2006, TNB memberikan alasan perjanjian tidak seimbang dalam pembelian tenaga dengan Penghasil Tenaga Bebas yang akan berakhir pada 2015. TNB menegaskan mereka terpaksa membayar RM 4 billion setahun kepada syarikat Penghasil Tenaga Bebas tanpa mengira sama ada tenaga yang dibeli itu digunakan sepenuhnya ataupun tidak. Tenaga yang dibekalkan oleh Penghasil Tenaga Bebas menyumbang sebanyak 40% keperluan tenaga negara.
 
Negara mempunyai bekalan tenaga elektrik yang cukup namun kerajaan melantik syarikat lain bagi membekal tenaga elektrik. Bagi memastikan syarikat-syarikat ini terus bernyawa, kerajaan memaksa TNB membeli tenaga yang dihasilkan walaupun kemampuan TNB adalah jauh dari mampu. Akibatnya rakyat Malaysia yang menjadi mangsa kebijaksanaan kerajaan ini. 
 
Kini keperluan untuk mendapatkan bekalan tenaga elektrik tidaklah mendesak. TNB mampu membekalkan sepenuhnya untuk rakyat Malaysia. Kenaikan harga minyak sedikit sebanyak mempengaruhi kos pengeluaran tenaga tersebut namun kita masih beruntung kerana Malaysia adalah negara pengeluar minyak. 
 
Maka keperluan untuk mewujudkan reaktor nuklear bagi menjana elektrik di Malaysia tidaklah begitu mendesak! Sewajarnya projek berkenaan dibatalkan kerana keburukan akibat dari kewujudannya adalah lebih besar malah memungkinkan malapetaka kepada rakyat Malaysia kelak...   

Air kencing unta cegah kesan radiasi nuklear

 JEDDAH: Ketua Jabatan Implan Tisu di Pusat Penyelidikan Raja Fahd berkata, dia dihubungi Kedutaan Jepun di Malaysia yang ingin mengetahui mengenai kegunaan air kencing unta untuk merawat kanser dan mencegah radiasi nuklear. Dr Fatin Khoursheed yang juga penyelia Kerusi Al-Zamil untuk Kanser memberitahu akhbar berbahasa Arab Al-Hayat, panggilan telefon itu diterimanya ketika krisis nuklear di Jepun semakin bertambah buruk.

“Ia dibuat selepas letupan di loji Fukushima 1,” katanya.

“Pihak berkuasa Jepun mahu mencuba kesan air kencing unta secara santifik dalam merawat individu yang terdedah kepada radiasi nuklear bagi mencegah mereka daripada mendapat penyakit kanser.” Dr Fatin berkata, dia sudah menjalankan penyelidikan mulai 2004 selepas berjaya memulihkan berpuluh-puluh kes pelbagai penyakit kanser dengan air kencing unta yang diambil secara meminumnya, dalam bentuk kapsul, salap atau syampu. Pesakit yang sudah menjalani rawatan itu di Arab Saudi dan negara lain menunjukkan penyembuhan 98 peratus.

Menurutnya, pertanyaan daripada pihak berkuasa Jepun itu cukup aneh kerana Badan Makanan dan Ubat-Ubatan Saudi gagal untuk mengiktiraf keputusan penyelidikan saintifik itu.

“Walaupun penyelidikan itu secara teori dan amali menunjukkan keberkesanan tetapi gagal diiktiraf Badan Makanan dan Ubat-Ubatan Saudi.

“Minat ditunjukkan pihak berkuasa Jepun itu meningkatkan semangat saya untuk membuktikan keberkesanan penyelidikan itu,” katanya lagi. - SG
 
* dipetik dari caca marba
 
alhamdulillah... begitulah hebatnya bagaimana binatang yang pernah disebutkan nabi ini telah memberikan manfaat kepada manusia. Panglima terbaca manfaat air kencing unta ini dari blog dari Indonesia Suara Hidayatullah yang menceritakan kelebihan air kencing unta sebagai penawar kanser malah pernah bermanfaat ketika zaman rasullullah SAW lagi...  
 
Air kencing unta bagi banyak orang mungkin menjijikkan. Tapi belum lama ini sebuah penelitian menemukan air kencing binatang khas padang pasir ini justru dapat menyembuhkan penyakit. Ah, mana bisa?

Adalah Dr Faten Abdel-Rahman Khorshid yang telah membuktikan hal itu. Khorshid seorang ilmuwan dari Arab Saudi yang juga staf King Abdul Aziz University (KAAU) dan Presiden Tissues Culture Unit di Pusat Penelitian Medis King Fahd.

Setelah melakukan penelitian di laboratorium, Khorshid menemukan bahwa partikel nano dalam air seni unta dapat melawan sel kanker dengan baik.

Penelitiannya diawali dengan eksperimen menggunakan air seni unta, sel kanker yang ada di organ paru-paru seorang pasien, serta tikus yang disuntikkan sel kanker leukemia dan air seni unta.

Khorshid mengaku terinspirasi oleh saran pengobatan dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam (SWT) bahwa air seni unta mengandung zat alami yang bisa membasmi sel berbahaya, serta menjaga sel-sel sehat pada pasien pengidap kanker.

“Pengobatan ini bukan sebuah penemuan baru, melainkan diambil dari warisan peninggalan Nabi kita,” katanya. Menurutnya, dalam sebuah Hadits dari Bukhari (2855) dan Muslim (1671) dikatakan, beberapa orang datang ke Madinah lalu jatuh sakit dengan perut yang membesar.

Rasulullah SAW menyuruh untuk mencampur susu unta dengan air seninya, kemudian diminum. Setelah itu mereka pun sembuh. Perut yang bengkak mengindasikan kemungkinan adanya edema, liver atau kanker.

 “Kami telah meneliti dan mengkaji selama tujuh tahun. Selama itu kami telah mengujicobakan efektivitas air seni unta untuk melawan sel kanker sesuai dengan persyaratan yang ditetapkan oleh International Cancer Institute”, katanya dikutip dari situs http://www.saudigazette.com.sa/

Hasilnya mencengangkan, uji klinis pada seorang pasien relawan pengidap kanker paru-paru, mampu memperkecil ukuran tumor hingga setengahnya hanya dalam waktu sebulan.

Tak hanya kanker paru-paru, obat penemuan Khorshid ini juga mujarab untuk menyembuhkan kanker darah, kanker usus besar, tumor otak dan kanker payudara.

Sayangnya, Khorshid hanya memberikan resep pengobatan dalam jumlah terbatas. Saat ini, obat urine unta ini belum diproduksi secara massal. “Kami menyediakan obat dalam bentuk salep, kapsul, sirup, shampo, sabun dan gel untuk mengobati penyakit-penyakit yang sudah disebutkan.

Jika sudah mendapat izin dari Kementerian Kesehatan, obat ini akan diproduksi massal oleh pabrik farmasi”, katanya.

Hasil kajian Khorshid telah mendapat persetujuan formal dari Komite Etika Penelitian Ilmiah di KAAU.

Atas penemuannya itu, Khorshid terpilih sebagai salah satu dari enam inovasi terbaik dari 600 inovasi yang diajukan dalam International Innovation and Technology Exhibition (ITEX) 2009 yang diselenggarakan di Malaysia, Mei lalu.

Bagi warga Arab - baik semasa Nabi hingga sekarang – Unta adalah hewan berharga. Selain sebagai alat angkutan bagi masyarakat tradisional, hewan berpunuk ini juga diternakkan untuk diambil susu dan dagingnya. Susu unta dikenal rendah kalori.

24 April 2011

Bolehkah Anda Dibogelkan Dalam Facebook?

 
MANGSA (kiri) menunjukkan gambar lelaki yang didakwa mengugut untuk menyebarkan 
gambar bogelnya kepada Michael Chong di Kuala Lumpurbaru-baru ini

Bolehkah anda dibogelkan melalui gambar anda di dalam facebook? Pertanyaan ini timbul apabila seorang pelajar Fakulti Perubatan, Kampus Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM) di Kubang Kerian, Kelantan kini dikatakan hidup dalam keadaan tertekan.

Hal ini berlaku selepas menerima ugutan daripada seorang penggodam internet yang mahu menyebarkan gambar lucah menerusi teknik pertindihan (superimpose) dirinya. Pelajar tersebut yang hanya mahu dikenali sebagai Devi, 20, menerima ugutan itu daripada seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Rao dan mendakwa bekerja sebagai pereka laman web.

Devi memberitahu, dia menerima ugutan tersebut selepas mengesahkan permintaan lelaki berkenaan untuk menjadi rakan di laman sosial Facebook pada 24 Mac lepas. Dia mendakwa, selepas itu lelaki berkenaan bertindak mengambil gambarnya yang ada di dalam album di laman sosial itu serta mencuri alamat akaun miliknya.

“Lelaki berkenaan juga menukar kata laluan akaun alamat laman carian Yahoo! milik saya hingga membolehkan dia mengakses dan menukar maklumat peribadi saya sesuka hati,” katanya ketika ditemui di Pejabat Pengaduan Awam MCA baru-baru ini.

Apa pandangan anda? Ada kemungkinan beliau boleh dibogelkan melalui teknik super-impose atau melalui perisian-perisian canggih lainnya. Namun yang menjadi kemusykilan sejauh manakah seseorang boleh mengakses akaun peribadi kita tanpa kita sendiri memberikan maklumatnya...? 

23 April 2011

Bagaimana Menonton Astro Mustika Secara Percuma



Aku pasti ramai peminat Maharaja Lawak di luar sana kecewa apabila Maharaja Lawak minggu ke-3 hanya akan ditayangkan di ASTRO Mustika sahaja terutama pelanggan ASTRO yang tidak melanggan pakej Mustika.

Tak apa. Jangan risau. Kami ada menerima emel yang memberitahu teknik untuk melanggan pakej Mustika secara percuma. Ya. Percuma.

Mari kita ikuti tips daripada emel tersebut :-

HANYA IKUT ARAHAN YANG DIBERIKAN SEPERTIMANA DIBAWAH DENGAN TENANG DAN SABAR..KERANA IANYA MENGAMBIL SEDIKIT MASA..AL-MAKLUMLAH...BENDA FREE...JIKA KENA LAH SABAR...MARI KITA MULAKAN...STEP BY STEP..OKEY..


Cara ni aku dapat dari cousin aku yg keje di Astro. Aku xmo cakap department mana takut die terkantoi.

Tu ari aku pergi rumah die time siaran MAHARAJA LAWAK. Die tgk kat channel ASTRO WARNA.

Ntah mcmane die pecah lobang bgtau aku mcmane nak access saluran dalam pakej MUSTIKA nie tanpa perlu melanggan.

Aku mula tak caya gak. Tapi balik uma aku test sendiri MEMANG BETUL JADIK!

Korang cuba try test. Cara nie boleh UNLOCK channel pakej MUSTIKA sahaja.

HBO ke, NG ke, Sport ke, sume xboleh sebab channel ni di kawal selia di luar negara.

1. Biarkan dekoder Astro anda dalam keadaan 'STAND-BY'.

2. Tekan butang ON/OFF. Astro akan menyiarkan channel terakhir yg anda buka.

3. Tekan butang 130. Anda akan melihat pratonton utk pakej Musika.

4. Tekan MENU. Pilih LIST SERVICE. Kemudian tekan OK.

5. Pilih saluran yg anda ingin UNLOCK. (WARNA, CITRA, B4U shj)

6. Tekan OK untuk pengesahan.

7. Tekan MENU untuk keluar ke siaran TV. TV akan kembali ke saluran 130.

8. Tekan MENU sekali lagi. Pilih OPTION. Tekan butang OK

9. Pilih CHANNEL INFO. Tekan OK

Di sini pengaktifan akan di hantar terus ke bahagian penyiaran. Dekoder anda akan di kemaskini untuk menyiarkan saluran yg anda UNLOCK.

10. Tekan butang ON/OFF. Tunggu selama seminit (supaya dekoder anda dikemas kini.)

11. Tekan semula butang ON/OFF utk siaran TV.

12. Langkah terakhir, tekan 130

13. Saksikan pratonton Mustika.

14. Untuk melanggan:

i - Hubungi 1 300 82 3838; ATAU

ii - SMS Mustika ke 32888; ATAU

iii - Klik 'Dapatkan Mustika' di atas untuk melanggan secare ONLINE.

15. Dgn muke bengang korang tgk jela pakej2 yg korang langgan.



mana ada benda free ?

*dipetik dari rajacopypaste.blogspot

hehehe... jangan marah k. Sekadar gurauan je, ye lah mana ada benda percuma sekarang ni? so kalau nak tengok juga kenalah melanggan perkhidmatan tv berbayar Astro yang penuh dengan  ulangan dan iklan tu...

JEJ 41 Milik Siapa?

Lamborghini milik siapakah ini? Rasanya anda dah mampu meneka kalau berdasarkan nombor pendaftarannya JEJ 41. Mungkinkah pemiliknya ini bukanlah sebarangan orang kerana tidak semua orang mampu memilikinya lantaran harga serta penjagaannya yang tinggi. 

Sungguh bertuah kerana diusia muda sudah mampu memiliki kenderaan mewah. Nak dikatakan seorang putera raja bukan... erm, mungkin limpahan rezekinya yang tak terhingga. Apapun tahniah dan syabas buat pemiliknya, bangga juga kerana melihat anak bangsa sendiri mampu memiliki kenderaan sebegini







Amir Maharajalawak kekal Genius


Maharaja Lawak minggu ke 4 sekali lagi menyaksikan Amir terselamat dan menyaksikan Alex terkeluar kali ini. Malah Amir juga mendapat pujian dari juri yang menyifatkan persembahan beliau adalah yang terbaik. Benar, ada peningkatan ketara dalam persembahan Amir kali ini. Kedengaran juga ketawa dari penonton tidak seperti persembahan nya yang lalu yang boleh disamakan lesu dan tidak bermaya.

Kumpulan Jambu juga menunjukkan persembahan yang baik minggu ini seolah menempah tiket untuk ke final kelak.  Jozan dan Nabil yang agak kreatif juga sewajarnya dipuji dan diakui sebagai pelawak yang bagus. Secara keseluruhan minggu ke 4 Raja Lawak agak kurang kelakar dan ternyata membosankan. Mungkin kebebasan yang diberikan tapa ikatan tema tertentu menjadikan saingan nampak suram. 

Jihan pula macam biasa hanya suam-suam kuku je. Man juga kurang menyengat lagi seperti ketandusan idea. Juri? Komen-komen mereka pula yang sangat membosankan kerana terlalu simple dan mengikut skrip yang ditetapkan penganjur. Tiada yang berani bersuara lantang dan mengkritik, mungkin juga terpaksa akur kehendak Astro yang sentiasa ligat mengatur strategi bagi meninggikan jumlah penonton berbayarnya.

22 April 2011

Amir Bieber pasti ke Final Maharajalawak

Siyes aku heran. Pasal apa ramai sangat puak-puak yang dengki kat kejayaan amir bertahan di maharajalawak sekarang? Wak lue lah!! Dasar dengki tak bertempat. Lawak amir adalah yang paling bernas setakat ini kalau dibandingkan dengan nabil dan jozan. Malahan amir dikatakan pencabar terdekat nabil dan jozan untuk merebut gelaran maharajalawak yang pertama di malaysia.

Setelah aku meneliti kes ini dari luar sampai ke isi dalam batin dan sanubari pendengki-pendengki amir, aku dapat simpulkan perkara ini kepada lima perkara. Lima je beb. Tak banyak mana. Lima perkara tersebut ialah ;

- pendengki-pendengki amir ialah penyokong fanatic tahap lunatic kepada nabil dan jozan. Siyes. Aku bercakap berdasarkan fakta yang ada kat kepala hotak aku neh.

- pendengki-pendengki amir tidak dapat menerima betapa amir lebih lawak daripada jozan dan nabil. Siyes gak. Bukti betapa lawaknya ialah amir masih berada di maharajalawak sehingga kini. 

- pendengki-pendengki amir bimbang kewibawaan amir dalam melawak akan mengurangkan peratusan kemenangan jozan dan nabil. Ini rugi. Memang rugi. Kalau amir menang dan nabil kalah.. nabil mesti bersara dari gelangang lawak semalaysia. Confirm punyoo..

- pendengki-pendengki amir sengaja menciptakan kontroversi bagi memburukkan amir supaya amir akan terkeluar cepat. Ini perlu bagi memastikan amir tidak dapat menang gelaran maharajalawak dan sekaligus boleh menyelamatkan maruah nabil dan jozan di mata peminat2 mereka.

- disebabkan itulah maka pendengki-pendengki amir bertungkus-lumus cipta pelbagai page dengan iltizam agar amir dapat dijatuhkan dengan cara yang paling keji sekali. Buktinya di sini. 
Tetapi sayang. Hasrat pendengki2 amir tidak kesampaian. Amir mendapat pengiktirafan dan popular di malaysia dengan mendadak sejurus maharajalawak ditayangkan di astro 3 minggu lepas. Amir malahan berjaya mengumpulkan fans di facebooknya sebanyak 100ribu orang dalam masa seminggu. WOW..
 Jadi nasihat aku mudah je kepada pendengki2 amir maharajalawak.. korang takyah dengki2 lah dengan rezeki amir yang mencurah2 di gelangang maharajalawak 2011 sekarang. Redha lah dengan keputusan bahawa amir bakal memenangi gelaran maharajalawak tak lama lagi. 

Lagipun amir memang pandai buat lawak. Ini salah satu bukti betapa amir memang hebat dalam seni lawak melawak neh. Kalau korang baca dan korang kata tak lawak, siyes korang penipu. Aku yakin beb. Yakin. Heh

* dipetik dari Sozcyili.blogspot
hahaha.... memang lawak lah! Apa pandangan anda tentang Amir? Peminat-peminat Amir dah berazam untuk mengekalkan Amir serta mengelak penyingkiran pada malam ini. Anda bagaimana pula...?

Mesranya Shaheizy Sam & Nora Danish


sam nora
Mesranya eh. Anda jeles? Bengang? Jangan emo ye terutama buat peminat Shaheizy Sam. Rapat semacam je dipeluk Nora Danish. Kena faham perasaan Nora Danish yang masih belum menjumpai pengganti Jejai. Tak gitu?

Lagi gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar Media Malaya.


sam norasam nora










*dipetik dari beautifulnara.com

20 April 2011

Maharaja Lawak : Amir sebenarnya seorang genius

ramai yang mengatakan amir rajalawak buat lawak tak menjadi, tak lawak langsung, syok sendiri, gagap, ntah apa-apa dan macam-macam lagi.. pada mulanya aku bersetuju dengan pendapat orang ramai ini.. hujung minggu yang lalu, aku telah menonton rancangan maharaja lawak di televisyen.. bila AC mizal menjemput amir rajalawak ke gelanggang, rakan-rakanku yang lain tidak mahu menonton.. pendek kata ketika persembahan amir tu, sama ja macam iklan dimana penonton pergi ke dapur bancuh kopi atau ke jamban membuang air..

aku tetap dengan pendirian aku untuk menonton persembahan amir.. dari mula persembahannya sehinggalah dia habis membuat persembahan, wajah aku 'flat'.. langsung tidak muncul senyuman atau tawa riang.. dalam hati aku berkata "wtf! apa benda dia buat ni?".. memang tak lawak langsung.. rasa macam nak buh penendang.. tapi kini pendapat aku berubah selepas aku mendapati amir ini sebenarnya adalah seorang yang genius!

amir mampu membuat lawak berperingkat.. orang ketiga yang menonton orang yang sedang menonton amir membuat lawak, pasti akan merasa lawak kerana melihat orang itu tidak berasa lawak

anda tidak akan rasa nak tergelak terhadap lawak amir pada kadar serta merta, tetapi kesan atau effect dari lawak amir itu mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu ataupun sebulan..

dua hari selepas aku menonton rancangan maharaja lawak, ada kawan aku yang terlepas untuk menonton rancangan itu, bertanyakan kepada aku kerana dia mahu menonton di youtube "weh, sapa lagi yang best dalam maharaja lawak minggu lepas?".. sebagai seorang yang berperangai sarkastik, aku menjawab "amir best weh.. minggu ni dia perform gilababi.. memang lawak".. lalu kawan aku terus membuat carian di youtube dan menonton video amir ketika persebahan 2 hari lepas..
aku perhatikan kawan aku dari jauh.. aku ketawa kesorangan.. aku senyum lebar.. bila kawan aku dah tengok video tu sampai habis, dia berkata "apa lancau lawak dia ni? tak lawak pun!!" terus aku gelak besar sebab tengok muka kawan aku flat dari mula sampai habis.. jadi terbukti amir rajalawak adalah seorang yang genius.. beliau bukan saja layak mendapat title 'maharaja' bahkan 'kepala bapak maharaja lawak'..
Yang ni pun lagi ultra lawak...

* dipetik dari tubelawak.blogspot.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...