Klik...Sokongan Anda Amat diperlukan

klik untuk bersama kami

Search This Blog

KLIK follow untuk Sahabat Setia

Klik untuk kembali ke Halaman Utama

30 March 2011

11 Maut Banjir di Thailand
Banjir di Thailand Selatan telah mengorbankan 11 orang mangsa dengan ribuan yang lain telantar. Mereka ynag terkorban samada dibawa air pasang atau terkubur dalam longsor ketika banjir menggenangi rumah-rumah dan kawasan perniagaan.

Penduduk terbiar tanpa elektrik di beberapa daerah, manakala jalanraya, keretapi, dan perjalanan udara ke wilayah selatan masih terputus.


Ribuan orang terdampar di pulau pelancongan Koh Samui dan Koh Tao di Teluk Thailand sementara perkhimatan feri dibatalkan akibat cuaca buruk.

Wakil Perdana Menteri Suthep Thaugsuban menyatakan, kerajaan telah mengirimkan kapal induk untuk menyelamatkan sekitar 1,000 orang yang tersangkut di pulau Koh Tao.

"Ada sekitar satu juta orang terkena kesan banjir di banyak wilayah. Pada awalnya kami sangkakan banjir akan berlangsung satu atau dua hari, tapi sekarang sudah seminggu," katanya.

Penerbangan nasional Bangkok Airways mengatakan, terdapat 2,000 orang, sebahagian besar pelancong, terdampar di pulau Samui baik di bandar atau di hotel setelah syarikat penerbangan membatalkan penerbangan selama dua hari berturut-turut.

Sekitar 800 penumpang juga menunggu di Bangkok untuk melakukan perjalanan ke pulau.

Cuaca buruk dan pemadaman elektrik di Bandar Samui menyebabkan penerbangan tergendala lebih dari 50 penerbangan pada Isnin dan Selasa.

Banjir, yang dimulai di Thailand selatan seminggu lalu, mengorbankan tujuh orang di Wilayah Nakhon Si Thammarat, tiga orang di sepanjang pantai di Surat Thani, dan seorang di wilayah tetangga Phatthalung.

Secara keseluruhan, 80 daerah di lapan wilayah telah dinyatakan sebagai daerah bencana oleh pencegahan bencana Thailand.

Banjir dasyat di Thailand akhir tahun lalu mengorbankan lebih dari 220 orang, merosak rumah-rumah atau mata pencarian sekitar 8.6 juta orang di 51 dari 76 wilayah kerajaan. 1 comment:

  1. Assalamualaikum Panglima,

    Sekarang nie cuaca tak menentu.....kejap hujan dan kejap panas....di utara Malaysia, Thailand banjir la pulak. Dunia dah tua Panglima.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...