Klik...Sokongan Anda Amat diperlukan

klik untuk bersama kami

Search This Blog

KLIK follow untuk Sahabat Setia

Klik untuk kembali ke Halaman Utama

13 February 2011

Kenali Pokok Gharqad : Pohon Yahudi


"Tidak akan berlaku kiamat
sehinggalah orang-umat Islam berperang
dengan orang-orang Yahudi (di sebuah tempat).
Orang-umat Islam akan membunuh mereka beramai-ramai
sehinggakan apabila mereka bersembunyi
di sebalik batu dan pokok,
tiba-tiba pokok-pokok dan batu-batu itu bersuara
menjerit memanggil umat Islam
agar membunuh orang-orang Yahudi itu,
kecuali pokok 'Gharqad', kerana ia adalah pokok Yahudi"
(Hadith sahih riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Pokok Gharqad muda
Pohon Gharqad pandangan jauh
Pohon Gharqad yang telah besarPokok Gharqad atau African Boxthorn (Lycium ferocissimum) merupakan sejenis pohon yang rendang dan berduri.

Terdapat lebih 20 spesis Gharqad di Amerika Utara, 30 spesis di Amerika Selatan, 30 di Afrika, 10 di Eurasia dan satu di Australia.

Pokok Gharqad, adalah panggilan bagi pokok Yahudi dalam bahasa Arab.

Dalam istilah botani, pokok Gharqad dikenali sebagai spesis Boxthorn, termasuk dalam keluarga Solanaceae yang terdiri lebih daripada 90 spesis.

Nama-nama lain yang biasa digunakan untuk pokok ini ialah Desert-thorn, Christmas berry, Wolfberry, Matrimony vine, Tea-tree dan Goji.

Spesis ini banyak tumbuh pada ketinggian lebih kurang 5 meter tinggi dan 3 meter lebar serta boleh menyesuaikan diri dengan keadaan kering serta kekurangan air.

Pokok rendang ini turut menjadi 'rumah' bagi beberapa spesis haiwan seperti musang dan burung untuk berteduh dan mencari makanan.

Menariknya, pokok ini turut terdapat di Australia selepas dibawa masuk pada tahun 1800-an untuk dijadikan sebagai tumbuhan pagar sekitar rumah, malah ia dianggap sebagai "rumpai yang sangat degil" !

Ini kerana ia menjadi ancaman kepada industri agrikultur dan mudah berkembang biak melalui pelbagai cara sehingga pelbagai usaha dijalankan untuk menghapuskan "rumpai" ini.

Ia turut di isytiharkan sebagai rumpai di bawah Tasmania’s Weed Management Act 1999 dan kegagalan menghapuskan pokok ini daripada perumahan membawa kepada tindakan undang-undang !

Dalam bahasa Ibrani, pokok Gharqad disamakan dengan pokok Atad. Sarjana botani Prof. Michael Zohary dan Noga Hereuveni of Neot Kedumim yang mengkaji tumbuhan yang disebutkan dalam Bible mengesahkan pokok Atad adalah sama dengan spesis Jujube.

Jika pokok Jujube ini adalah pohon Gharqad seperti yang disebutkan dalam hadis, kemungkinan pernyataan yang mengatakan orang-orang Yahudi sedang giat menanam pokok Gharqad adalah benar.

Spesis ini adalah tumbuhan kedua terbesar di negara haram Israel selepas pokok Akasia.

Pokok Gharqad ini banyak ditanam oleh orang-orang Yahudi di sekitar rumah mereka kerana mereka berharap dapat bersembunyi di sebalik pohon tersebut daripada dibunuh oleh orang-orang Islam ketika hampir berlakunya hari kiamat nanti.

Sesungguhnya, mereka beriman kepada hadith Rasulullah SAW, namun pada masa yang sama, merekalah yang memusuhi umat Baginda serta melakukan kekejaman terhadap warga Palestin samada yang beragama Islam mahupun Kristian.

5 comments:

 1. OOO.. INFO YANG BERGUNA PAK.. TAK TAU PON SEBELUM NI..

  ReplyDelete
 2. maklumat tepat ni pak... Israel juga telah mengadakan tanaman secara besar-besaran pokok ini untuk melindungi mereka. ini kerana mereka sangat yakin akan kebenaran al-quran. Insya allah kelak ada saintis islam yang mampu mencipta pemusnah untuk tanaman ini

  ReplyDelete
 3. yep!saya harap pokok ini akan dimusnahkan secepat mungkin.saya hanya setia pada allah(dan pesuruhnya)dan berharap agama yang suci lagi bersih ini dapat menumpaskan agama yang kotor kepada agama bersih...AMIN.(lebih baik kata AMIN cepat.sape x ckp brdosa)

  ReplyDelete
 4. goji berry dan gharqad adlh species yg amat berbeza!!! jgn kerana buahnya yg hampir sama...anda tlh kabur..kaji dahulu.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...