Klik...Sokongan Anda Amat diperlukan

klik untuk bersama kami

Search This Blog

KLIK follow untuk Sahabat Setia

Klik untuk kembali ke Halaman Utama

15 April 2011

MIRAE membogelkan manusia...!


SESEORANG berpakaian lengkap, tetapi bila diambil gambar, yang dapat hanya berbogel. Bayangkan bagaimana kalau diambil gambar penyanyi dipentas, atau lain-lain. Hatta isteri pemimpin-peminpin negara pun..

Hal ini adalah hasil teknologi suatu lembaga riset Korea Selatan, tepatnya di kota Yongin, Kyeonggi, menyelenggarakan presentasi tentang kemampuan
MIRAE, Milimeter-Wave Imaging Radiometer Equipment, atau sejenis kamera yang mampu mendeteksi gelombang milimeter sehingga tembus atau telus pandang.

Dalam presentasi itu, MIRAE berhasil menangkap secara tepat sudut dan garis bentuk sebuah kereta yang berada di belakang layar tebal. Sementara itu, kamera biasa dan kamera sinar infra merah gagal menangkap sudut dan garis bentuk kereta itu. Kamera tembus pandang itu mampu mengambil imaji jelas objek yang berada di dalam jilatan api dan asap kebakaran. Juga dapat mengesan sebuah pistol yang disembunyikan di dalam baju.


Menurut lembaga tersebut, mereka berjaya mengembangkan kamera tembus pandang itu setelah mencurahkan usahanya selama 3 tahun terakhir. Hal ini merupakan kejayaan kedua di dunia. Berita baiknya lagi kamera ini akan di kemas dalam bentuk hp atau teltfon bimbit.


Ooi bahaya ni.. Nampak semua.. perlu disekat atau diharamkan masuk Malaysia ke?? 
* dipetik dari melayukuhebat.com 
 sememangnya tidak dinafikan pembangunan teknologi sebegini merupakan kemajuan yang mampu memhamburkan kesenangan buat manusia. Dengan adanya kamera sebegini menyukarkan usaha-usaha penueludupan kelak serta boleh dijadikan sebagai salah satu alat keselamatan di lokasi-lokasi yang dianggap berisiko.
samalah juga seperti dadah, memang dadah sangat diperlukan untuk dunia perubatan namun apabila disalah guna  akan menimbulkan masalah besar bukan sahaja kepada individu malah kepada negara.
bagaimana dengan kamera ini nanti?... tepuk dada tanya selera

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...