Klik...Sokongan Anda Amat diperlukan

klik untuk bersama kami

Search This Blog

KLIK follow untuk Sahabat Setia

Klik untuk kembali ke Halaman Utama

28 October 2010

tolong! aku takutlah . . .

 
Keadaan sangat sunyi... sesekali terdengar bunyi kenderaan lalu lalang di jalan berhampiran. Dalam keadaan samar-samar melihat sekeliling. Terlihat beberapa patung yang sedang menggayakan beberapi aksi semacam bergerak-gerak? Realiti atau fantasi?


Itulah antara pengalaman yang terpaksa ditempuhi apabila anda menyertai program Sleepover @ The Museum anjuran Perbadanan Muzium Melaka. Menarik...? ya, program ini sangat menarik!


Muzium Melaka satu-satunya muzium yang memberi peluang kepada orang ramai untuk bermalam bersama-sama artifak sejarah berusia ratusan tahun. Selain berpeluang untuk tidur di dalam muzium, program ini juga mampu memberi kesedaran kepada orang ramai betapa warisan sejarah yang kita miliki ini sebenarnya amat-amat bernilai. Menariknya kesedaran terhadap warisan sejarah ini akan timbul setelah anda bermalam sendiri bersama artifak di dalam muzium.


Hantu...? pertanyaan paling popular yang sering ditanya. Orang kata muzium berhantu...takutlah! 

Menariknya program sleepover ini pernah disertai oleh kanak-kanak berusia 5 tahun tanpa sebarang perkara buruk. Pelbagai lapisan masyarakat telah menyertai program yang telah dilancarkan pada Februari 2009 ini. Para pelajar sekolah sehinggalah penuntut universiti, orang perseorangan mahupun syarikat swasta, malah pelajar-pelajar dari Korea serta Singapura juga telah menyertai program ini. Alhamdulillah, sehingga kini tidak berlaku sebarang kejadian buruk.


Pakej bermalam anjuran Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) ini sangat menarik dan berbeza dengan yang dianjurkan oleh muzium-muzium lain di luar negara. Program ini dimulakan dengan menaiki bot menyusuri Sungai Melaka pada waktu malam. Sambil menikmati keindahan Sungai Melaka, peserta akan diberikan taklimat dan penerangan mengenai sejarah dan warisan di sepanjang laluan menuju ke Muzium Samudera. 

Peserta akan diturunkan di Jeti berhampiran Polis Pelancong untuk menyusuri panorama malam di Bandaraya Warisan Dunia. Sambil menikmati keunikan Bandaraya, peserta tidak putus-putus didedahkan dengan maklumat bersejarah yang terdapat di sepanjang laluan.


Ketika sampai di Replika Kapal Portugis Flor De La Mar, peserta juga di bawa melawat ke dalam muzium sebelum menyertai program khas yang telah diaturkan oleh PERZIM. 


 

Sementara tempat tidur peserta dipersiapkan, jamuan malam boleh dinikmati di atas dek pelantar Muzium Replika Flor De La Mar sambil menikmati panorama indah di Sungai Melaka.


Peserta kemudiannya akan tidur di tempat yang telah disediakan tanpa perlu rasa cemas kerana kakitangan PERZIM sentiasa bersedia memantau dan membantu sekiranya diperlukan. Sehingga kini tiada sebarang komen diterima mengenai program ini malah semua peserta dapat tidur dengan aman dan selesa.


Takut? Sebenarnya perasaan takut itu datang dari diri anda sendiri. Jom sertai program ini bagi menilai sejauh manakah kekuatan anda menghindari perasaan takut ini. 


Program yang dianjurkan Perbadanan Muzium Melaka dengan kerjasama TOURISM Malaysia Melaka, Perbadanan Pembangunan Sungai dan Pantai Negeri Melaka dan Naza Taliyya Hotel Melaka ini adalah yang terbaik! 

Hubungi Perbadanan Muzium Melaka di talian 06-2826526 atau 06-2814226 untuk tempahan atau sebarang pertanyaan...   

8 comments:

 1. paling best... tahniah muzium melaka kerana menganjurkan program ni. sangat berbaloi!

  ReplyDelete
 2. Yeah, paling best kalau bisa seorang sahaja, ya Encik Norman

  ReplyDelete
 3. berdua lebih baik... hehe

  ReplyDelete
 4. program yang baik... tahniah melaka!

  ReplyDelete
 5. wau, macam menarik je

  ReplyDelete
 6. teringin jgk nk mencuba..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...