Convulvulaceae atau Kangkung merupakan sejenis sayur yang begitu popular kepada masyarakat Melayu. Biasanya digoreng bersama belacan merupakan hidangan yang mudah didapati pada hampir setiap restoran di Malaysia. Malah hidangan nasi lemak yang begitu popular menjadikan kangkung sebagai pelengkap hidangan.
Kangkung sebenarnya berasal dari India, sebelu tanamannya begitu subur di Malaysia, Myanmar, Indonesia dan China. Tumbesarannya agak singkat sekitar 4-6 minggu sebelum sedia untuk dituai. Terdapat dua jenis yang popular iaitu kangkung darat serta juga kangkung air.
Khasiat kangkung.
Kangkung dipercayai mampu membuang toksin/racun didalam badan. Caranya adalah dengan mengambil 500g akar kangkung, batang dan daun kangkung, dikisar dengan air dan diminum.
Mengurangkan kesakitan ketika haid - 500g kangkung dikisar dengan air, seterusnya dicampur dengan madu dan diminum. Sekali sehari.
Sakit kepala - Minum air rebusan kangkung.
Insomnia - Mengamalkan makan kangkung tumis tanpa batang.
Kelumumur - Seikat daun kangkung direndam semalaman sehingga air berwarna kebiruan. Cuci rambut menggunakan air rendaman kangkung tadi.
Digigit lipan - Gilis daun kangkung bersama garam, letakkan ditempat yang digigit dan balut.
Gusi bengkak - akar kangkung direbus bersama sedikit air dan cuka. Air rebusan dikumur.
Vitamin
* mengandungi vitamin A, B1 dan C selain protein, kalsium, fosforus, besi, karoten, hentriakontan, dan sitosterol.
Sumber : girlani.multiply.com
TETAPI AWAS!!!!!!
SILA BACA EMAIL SEPERTI DI BAWAH ATAU HUBUNGI NOMBOR YANG TERTERA UNTUK PENGESAHAN
Ayoooooo, lepas ni xmo makan kangkung dahlaa.. risau kalau ada lintahdlm perut plak nantii.. HUHU
ReplyDeleteMySuaraBlog: SODA itu STRESS
LEPAS NI KALAU NAK MAKAN KANGKUNG, PASTIKAN IA DICUCI DENGAN BENAR2 BERSIH DAN PASTIKAN JUGA TIADA BENDASING DALAM KANGKUNG INI...
ReplyDeletemak oiii..sampai blh mati
ReplyDelete