Klik...Sokongan Anda Amat diperlukan

klik untuk bersama kami

Search This Blog

KLIK follow untuk Sahabat Setia

Klik untuk kembali ke Halaman Utama

07 January 2014

Tuntutan COMANGO... cabaran getir buat ISLAM dan bangsa MELAYUApakah sebenarnya yang diperjuangkan COMANGO? Ramai antara kita yang tidak tahu malahan ramai juga yang buat-buat tak tahu. Apakah 13 perkara yang diperjuangkan COMANGO tidak mendatangkan kesan kepada kehidupan harian kita. 

Sebelum kita pergi lebih jauh eloklah kita mengenali The Coalition of Malaysian NGOs in the UPR Process (COMANGO) yang terdiri dari 54 buah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) . Mereka telah menyediakan satu laporan mengenai pelbagai isu-isu hak asasi manusia yang berlaku di Malaysia dan telah menyerahkannya kepada PBB bagi tujuan penelitian. Sesi kajian dan penelitian ini telah dibentangkan pada 24 Oktober 2013 yang lalu di Human Rights Council, Geneva, Switzerland. ianya dipanggil Proses Semakan Berkala Sejagat Majlis Hak Asasi Manusia yang dikendalikan Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) setiap 4 tahun malahan pembentangan dari COMANGO dikatakan adalah yang kedua terpanjang yang dibahaskan selepas China. Di antara tuntutan-tuntutan berbahaya di dalam laporan tersebut ialah:

i. Perenggan 1: Malaysia dituntut untuk menandatangani dan memeterai International Covenant on Civil & Political Rights (ICCPR). Contoh unsur berbahaya yang terkandung di dalam ICCPR terdapat pada Perkara 18 iaitu berhubung hak kebebasan beragama. Lihat komentar berikut: “The Committee observes that the freedom to “have or to adopt” a religion or belief necessarily entails the freedom to choose a religion or belief,including the right to replace one’s current religion or belief with another or to adopt atheistic views, as well as the right to retain one’s religion or belief…” – Rujuk komentar penuh di sini. Implikasi penerimaan ICCPR ini bakal mengizinkan pemurtadan berlaku secara berleluasa.

ii. Perenggan 6.8 berkenaan tuntutan untuk Malaysia menandatangani dan memeterai International Covenant on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD) yang didakwa “menyediakan rangka kerja undang-undang untuk mengadaptasi obligasi antarabangsa ke dalam undang-undang domestik”. Pematuhan terhadap ICERD ini hanya akan menyebabkan Malaysia mengikut telunjuk dan acuan sekular Barat yang memaksakan penafsiran istilah “racism” atau perkauman ke atas sesuatu negara berdaulat. Hal ini mengenepikan tindakan-tindakan domestik yang pada hakikatnya mengambilkira realiti dan sejarah serta aspek keagamaan dan sosio-budaya tempatan. Justeru tidak sepatutnya diberikan label negatif dan bersifat steoreotaip khususnya oleh media yang berniat jahat terhadap sesebuah negara.

iii. Malaysia ditekan untuk mengiktiraf hak-hak berlandaskan SOGI – Sexual Orientation & Gender Identity iaitu hak-hak LGBTIQ (Lesbian, Bisexual, Gays, Transgender, inter-sexed & queer-persons). Dakwaan-dakwaan kononnya golongan ini dinafikan hak-hak mereka ditimbulkan pada perenggan 6.1.1 dan 6.1.2 laporan tersebut. Terdapat juga tekanan-tekanan untuk menghapuskan seksyen 377A Kanun Kesiksaan berhubung jenayah liwat.

iv. Malaysia juga dipaksa tunduk pada kandungan di dalam Prinsip-prinsip Yogjakarta 2006 yang memberikan kebebasan mutlak kepada mereka yang mempraktikkan amalan seks songsang. Berkenaan hak-hak LGBTIQ ini, sila rujuk penulisan awal di sini dan di sini. Sekiranya hak-hak LGBT ini diizinkan, maka langkah pertama yang mesti dilakukan Kerajaan Malaysia ialah menghapuskan undang-undang berhubung kesalahan jenayah liwat. Ini adalah langkah yang membuka ruang untuk pengenalan undang-undang perkahwinan sesama jenis yang setakat ini telah dibenarkan di 14 buah negara seluruh dunia, dan negara jiran Thailand sedang menimbangkan untuk memperkenalkan undang-undang yang sama.

v. Perenggan 6.2 mendakwa bahawa Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berkenaan hak-hak istimewa kaum Melayu adalah bersifat perkauman dan diistilahkan sebagai ‘alat politik’. Ini bersalahan dengan kontrak sosial dan juga ciri-ciri utama yang membentuk Perlembagaan Persekutuan.

vi. Perenggan 9 mempersoalkan Enakmen-enakmen Kesalahan Jenayah Syariah, dan khususnya perenggan 9.5 mendesak pemansuhan atau pindaan terhadap kesalahan-kesalahan jenayah Syariah dan enakmen-enakmen yang didakwa sebagai “mengganggu hak peribadi”.

vii. Perenggan 10 mewujudkan kekeliruan-kekeliruan terhadap isu kebebasan beragama di Malaysia. Di antaranya termasuk kes tuntutan penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian yang masih belum diputuskan secara muktamad oleh Mahkamah tertinggi di Malaysia. Laporan tersebut juga mempersoalkan larangan terhadap penganut ajaran Syiah menyebarkan fahaman mereka di kalangan orang-orang Islam. Selain itu, hak seorang bapa beragama Islam untuk mengislamkan anak-anak di bawah umur juga dijadikan isu hak asasi manusia.

Apakah hak COMANGO sebenarnya untuk mengadu domba hal-hal berkaitan Islam kepada dunia luar? Apakah NGO-NGO yang bergabung di bawah COMANGO sebenarnya adalah mewakili rakyat Malaysia secara keseluruhannya? Adalah dipercayai hanya 12 dari 54 gabungan tersebut adalah berdaftar manakala selebihnya lebih wajar dipanggil pertubuhan HARAM.

54 badan bukan kerajaan (NGO) yang bergabung di bawah COMANGO adalah seperti berikut:

1. Suara Rakyat Malaysia (SUARAM),
2. Christian Federation Malaysia (CFM)
3. Pusat Kesedaran Komuniti Selangor (EMPOWER),
4. The Malaysian Bar Council
5. Seksualiti Merdeka (SM),
6. Southeast Asian Centre for e-Media (SEACem),
7. Centre for Independent Journalism (CIJ),
8. Education and Research Association for Consumers, Malaysia (ERA Consumer),
9. All Petaling Jaya, Selangor Residents‟ Asscociation (APAC),
10. All Women‟s Action Society (AWAM),
11. Amnesty International Malaysia (AIM),
12. ASEAN Institute for Early Childhood Development, Association of Women‟s Lawyers (AWL),
13. Association of Women with Disabilities Malaysia, Coalition to Abolish Modern Day Slavery in Asia (CAMSA),
14. Childline Malaysia,
15. Community Action Network (CAN),
16. Centre for Rights of Indigenous Peoples of Sarawak (CRIPS),
17. Dignity International,
18. Foreign Spouses Support Group (FSSG),
19. Good Shepherd Welfare Centre (PKGS),
20. Health Equity Initiatives (HEI) ,
21. Jaringan Kampung Orang Asli Semenanjung Malaysia (JKOASM),
22. Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT),
23. Justice For Sisters (transgender),
24. Pusat Komunikasi Selangor (KOMAS),
25. Knowledge and Rights with Young people through Safer Spaces (KRYSS),
26. KLSCAH Civil Rights Committee,
27. Land Empowerment Animals People (LEAP),
28. Malaysians Against Death Penalty and Torture (MADPET),
29. Malaysian Child Resource Institute (MCRI),
30. Malaysian Physicians for Social Responsibility,
31. Malaysia Youth & Student Democratic Movement (DEMA),
32. Migration Working Group (MWG),
33. Indigenous and Peasant Movement Sarawak (PANGGAU),
34. Persatuan Masyarakat Selangor dan Kuala Lumpur (PERMAS),
35. Protect and Save the Children (PS The Children),
36. PT Foundation,
37. People’s Service Organisation (PSO),
38. Perak Women for Women Society,
39. Persatuan Guru-Guru Tadika Semenanjung Malaysia (PGGT),
40. Persatuan Komuniti Prihatin Selangor dan Kuala Lumpur,
41. Persatuan Sahabat Wanita Selangor (PSWS),
42. Rainbow Genders Society (RGS),
43. Sabah Women’s Action-Resource Group (SAWO),
44. Sinui Pai Nanek Sengik (SPNS),
45. SIS Forum (Malaysia) Bhd/Sisters in Islam (SIS),
46. Tenaganita,
47. Voice of the Children (VOC),
48. Writers Alliance for Media Independence (WAMI),
49. Women’s Aid Organisation (WAO),
50. Women’s Centre for Change, Penang (WCC),
51. Yayasan Chow Kit
52. Young Buddhist Association,
53. Youth Section, Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall, Youth Section
54. Child Right Coalition Malaysia (CRCM).Apakah sebenarnya yang berlaku? Kenapakah mereka ini dilihat begitu kurang ajar dengan melanggar sensitiviti rakyat malaysia terutamanya bangsa Melayu yang merupakan penduduk asal di Tanah Melayu? Apa tindakan kerajaan Malaysia sebenarnya?

Kerajaan Malaysia dilihat begitu lemah bermula selepas era Tun Dr Mahathir Mohamad. Bangsa-bangsa lain mengambil kesempatan di atas kelemahan kerajaan yang ketika itu tidak mendapat sokongan majoriti orang Melayu. Bermula dengan serangan ke atas ekonomi Malaysia, kemudiannya menyokong tokoh yang mampu melemahkan cengkaman politik kerajaan, memberi tekanan dan sokongan bersyarat dan akhirnya melancarkan serangan beragenda melalui pelbagai isu.

Tekanan masyarakat dunia ke atas Islam digunakan sepenuhnya sehingga mereka berani mencabar orang Islam di Malaysia. Apakah reaksi orang Islam sendiri dalam menghadapi serangan ini?

BERSAHAJA mungkin adalah jawapan yang paling tepat. Orang Melayu yang juga Islam benar-benar berada dalam situasi selesa sehingga menganggap apa sahaja ancaman sebagai perkara kecil yang perlu ditangani kerajaan. Apakah kita sebenarnya perlu mengharapkan kerajaan dalam isu mencabar kesucian Islam ini? Apakah kerajaan sekarang boleh diharapkan bagi memelihara Islam di sini? Tanya diri anda sendiri dan berikan jawapan anda dengan jujur! Hindraff yang suatu ketika dulu memusuhi kerajaan dan menjadi sahabat karib pembangkang kini merupakan salah satu sahabat kerajaan gara-gara mengharapkan sokongan masyarakat India. Kaum China dilihat tidak menyokong kerajaan dalam Pilihan Raya Umum yang lalu walaupun sebelum PRU mereka diklasifikasikan sebagai sahabat setia yang diharapkan.

Usul mengutuk COMANGO yang dibawa kerajaan juga ditolak oleh Dewan Rakyat pada 2 November 2013 yang lalu. Amat malang usul berkenaan adalah dibawa oleh kerajaan yang memerintah dan pantas ditolak oleh Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee yang merupakan individu yang dilantik kerajaan sendiri.

Kalimah Allah yang menjadi panas di seluruh negara gagal ditangani dengan baik oleh kerajaan sehingga perlu diputuskan oleh mahkamah. Malahan lebih menyedihkan apabila isu ini dipolitikkan tanpa wujud kesedaran untuk bersatu mempertahankan kesucian Islam dan mengorbankan fahaman politik. Semua organisasi yang berorientasikan Islam samada NGO mahupun parti politik seolah dinafikan peranan mereka dalam isu ini dengan hanya memberi laluan publisiti kepada mereka yang diperkenankan kerajaan sahaja.

Apakah ini seharusnya dilakukan kerajaan? Usul COMANGO sendiri jelas mencabar kredibiliti Islam sebagai agama persekutuan. Perlembagaan Malaysia seolah dipersenda dan dipermainkan sewenangnya tanpa pembelaan malahan DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong selaku ketua Agama Islam diperkecilkan. Kenapa tiada menteri yang melaungkan slogan untuk menghalau mereka yang terlibat dengan COMANGO keluar dari Malaysia. Kenapa tidak ada pendedahan besar melalui media utama di seluruh negara bagi meminta umat Islam bersatu mempertahankan Islam? Apakah Islam sebenarnya kini memasuki frasa yang boleh diibaratkan sebagai telur di hujung tanduk? Apakah kerajaan yakin boleh menangani perkara ini dengan mudah? atau mungkinkah kerajaan sebenarnya menerima tekanan masyarakat antarabangsa sehingga sanggup mengenepikan maruah Islam sendiri?

Sungguh rumit bila memikirkan perkara ini? Sungguh kecewa dengan apa yang berlaku di bumi Malaysia yang satu ketika dahulu merupakan pusat penyebaran Islam yang unggul. 

DEMI ALLAH... ISLAM AKAN TETAP KAMI PERTAHANKAN WALAU DENGAN NYAWA SEKALIPUN. JANGAN CABAR KESABARAN KAMI! BUMI YANG PERNAH DIKENALI DENGAN NAMA TANAH MELAYU INI AKAN BERMANDI DARAH DEMI MEMASTIKAN ISLAM TERUS DIHORMATI. 

Tuntutan COMANGO akan diputuskan oleh UNHRC pada Mac 2014 ini. Apakah kesannya kelak pada kita? 

Teruskan sahaja dengan urusan seharian kita sebab urusan ini bukan urusan kita!!! Biarlah mereka nak lakukan apa sahaja asalkan kita masih boleh bersembahyang dan menjalankan ibadah tanpa gangguan!!! Tumpukan sepenuh perhatian untuk mencari rezeki sebanyak yang boleh walaupun ada anak bangsa sendiri yang tidak cukup wang hanya untuk membayar yuran persekolahan!!!

Selepas ini tuntutan untuk mendapatkan hak sebagai bumiputera pula akan diusulkan selaras dengan slogan MANJA kerajaan iaitu 1 Malaysia. Bermakna selepas ini anak cucu kita tidak lagi berbangsa MELAYU kerana akan tercatat diminda mereka sebagai bangsa MALAYSIA seperti mana bahasa Melayu yang ramai generasi muda tidak tahu kerana lebih sinonim dengan Bahasa Malaysia.

Apalagi yang tinggal kelak? Tanah Melayu sudah lama dipadamkan dalam peta dunia. Kalau dulu bangsa lain amat berhati-hati memperkatakan tentang Melayu, apakah senario itu wujud lagi masa kini?

Paling nyata nama MELAYU sendiri semakin lama semakin cuba dihilangkan oleh kerajaan yang di dukung oleh orang Melayu. Dengan hak bumiputera ke atas semua dan juga tuntutan COMANGO yang jelas mengancam ISLAM, apakah kita kelak bersedia untuk MEREMPAT DI TANAH WARISAN INI.....?

1 comment:

  1. memang lahanat betullah comango lembu ni... BABI

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...